Una nova spin-off de la Universitat de Val猫ncia naix amb l鈥檌mpuls de BeAble Capital

Una nova empresa sorgida de l’Institut de Ci猫ncia Molecular (ICMol) acaba de ser reconeguda com a spin-off de la Universitat de Val猫ncia. La recentment fundada MatCO dedica la seua activitat al desenvolupament de materials porosos que s’activen amb la llum. El seu principal camp d’aplicaci贸 茅s la fotocat谩lisi. L’empresa naix amb el suport del f貌rum europeu d’inversi贸 BeAble Capital.

Les Spin-off universit脿ries s贸n iniciatives empresarials promogudes per un o m茅s membres de la comunitat universit脿ria, l’activitat de negoci de la qual est脿 basada en l’explotaci贸 de coneixements i resultats generats a partir de la seua recerca al si d鈥檜na universitat.

La creaci贸 de MatCO (Porous Materials for Advanced Applications, S.L.) deriva de la primera generaci贸 de resultats d’un projecte europeu, el Chemical Engineering of Fuctional Stable Metall-Organic Frameworks (MOFs): Porous crystals and Thin-film Devices, liderat per Carlos Mart铆-Gastaldo 鈥搃nvestigador Ram贸n y Cajal a l鈥橧CMol i ara fundador de la spin-off鈥, dotat en 2016 amb una ajuda Starting Grant del European Research Council.

Al llarg dels 煤ltims anys, l’equip que dirigeix Mart铆-Gastaldo a l鈥橧CMol, FuniMAT (Functional Inorganic Materials) 鈥搖n grup de recerca en la interf铆cie entre qu铆mica inorg脿nica i qu铆mica de materials鈥, ha desenvolupat nous materials porosos avan莽ats per a la seua implementaci贸 en aplicacions d’inter猫s mediambiental. 鈥淓l nostre objectiu 茅s desenvolupar nous materials d’inter猫s en aplicacions com la cat脿lisi, la fotocat脿lisi, l鈥檈lectrocat脿lisi o l’emmagatzematge d’energia, de cara al desenvolupament d’una nova generaci贸 de dispositius electr貌nics o a la conversi贸 d’energia solar鈥, comenta el cient铆fic.

Situada en el viver empresarial del Parc Cient铆fic de la instituci贸 acad猫mica, MatCO naix amb el respatler de diferents empreses i accionistes. Destaca BeAble Capital, un fons europeu d’inversi贸 de base tecnol貌gica i financera s貌lides, amb gran experi猫ncia en la gesti贸 d’empreses industrials en fase de desenvolupament, que aporta a la nova empresa personal qualificat per a la professionalitzaci贸 de la gesti贸 i la presa de decisions. 鈥淓n BeAble analitzem 300 tecnologies a l’any de les quals seleccionem 10鈥, assenyala Alberto D铆az, soci fundador del fons d’inversi贸. 鈥淒e MatCO, a m茅s de l’equip cient铆fic, ens va cridar principalment l’atenci贸 el potencial de la seua tecnologia de cara a sectors del mercat que estan creixent i que es dirigeixen a una demanda no coberta. Entenem, a m茅s, que els seus desenvolupaments 鈥揺ls MOFs鈥 poden repercutir en el mercat dins d’un termini raonable per al tipus d’inversions que nosaltres implementem鈥. Monta帽a Elviro, responsable de tecnologia (CTO) de l’empresa, recentment incorporada, assenyala que 鈥渓a funci贸 de MatCO en aquest moment 茅s optimitzar els processos de comercialitzaci贸 dels MOFs per a subministrar-los de forma eficient, rendible i a major escala鈥.

Dits materials es troben protegits per una patent copropietat de la Universitat de Val猫ncia i la Universitat de Granada, llicenciada per les institucions acad猫miques a MatCO, en el seu paper de Spin-off, i seguint els objectius de transfer猫ncia del coneixement que han de caracteritzar a la Universitat del segle XXI. 鈥淓l fet que l’empresa treballe sobre la base d’una patent protegida ens d贸na una posici贸 molt avantatjosa鈥, afegeix Alberto D铆az, qui manifesta haver-se sentit especialment c貌mode en la gesti贸 amb la Universitat de Val猫ncia, 鈥渦na instituci贸 que compr猫n molt b茅 el concepte de transfer猫ncia tecnol貌gica鈥.

Mart铆-Gastaldo, per la seua banda, assegura que 鈥渓a recerca universit脿ria t茅 la capacitat d’aproximar-se a la societat i transformar-la. En ocasions, l’煤nica cosa que fa falta 茅s dinamisme i iniciativa per part de l’investigador per a traslladar-la fora de l’脿mbit acad猫mic, on el nostre treball interessa i on s’apostar脿 per ell si eixim a mostrar-ho鈥.

Lee m谩s: abc.es


Comparte con sus amigos!