La Mare dels Desemparats com a s铆mbol d’uni贸 dels valencians

Explica la llegenda que la imatge de la Mare dels Desemparats va ser concebuda pels 脿ngels. La veritat 茅s que aquesta imatge va ser encarregada pels confrares de La nostra Senyora dels Innocents, M脿rtirs i Desemparats al Pare Jofr茅 en el segle XV i que es va allotjar, fins al seu trasllat a la Catedral, en l’ermita del Capitulet, sobre els terrenys de l’antic Hospital General, a escassos metres d’on avui trobem el Museu Valenci脿 de la Il路lustraci贸 i la Modernitat.

En el Capitulet va comen莽ar la hist貌ria de la icona de la valenciania, i en el MuVIM pot descobrir-se fins al 24 de mar莽 la dimensi贸 social de la patrona, visitant una mostra que inclou tres cicles expositius que ajuden a descobrir i con猫ixer millor la societat valenciana. Una selecci贸 de peces art铆stiques i documents hist貌rics que reflecteixen els sis segles de devoci贸 a la 鈥楳areta鈥. Les sales Alfons Roig, Parpall贸 i Alta del museu de la Diputaci贸 acullen aquesta mostra temporal que recorre els esdeveniments m茅s significatius en la hist貌ria de la patrona i que inclou una programaci贸 d’activitats did脿ctiques paral路leles sense precedents.

En paraules del president de la Diputaci贸, Toni Gaspar, la Mare dels Desemparats 鈥溍﹕ un s铆mbol de valenciania que est脿 en la ciutat i en els pobles, que traspassa fronteres i uneix a totes les valencianes i valencians des de la difer猫ncia鈥. Gaspar va destacar l’inter猫s d’una mostra que 鈥渆xplica el significat de la mare dels desemparats, dels n脿ufrags, dels desnonats, dels malalts, de la quotidianitat, del di脿leg, del dia a dia, en definitiva de totes i tots鈥.

Per la seua banda, la vicepresidenta de la corporaci贸 provincial, M陋 Josep Amig贸, va posar en valor 鈥渓a aconfessionalitat estatal, la rellev脿ncia c铆vica i la significaci贸 religiosa鈥 d’un projecte expositiu 鈥渄esenvolupat des de la m茅s completa llibertat d’actuaci贸 pels seus impulsors鈥, als quals va agrair la seua professionalitat i el treball ben fet, especialment a l’equip del MuVIM.

Gaspar i Amig贸 van exercir d’amfitrions al costat del director del MuVIM, Rafael Company, en un acte d’inauguraci贸 en el qual no van faltar autoritats auton貌miques com el president dels Corts, Enric Morera, i la vicepresidenta del Consell, M贸nica Oltra, aix铆 com directors generals, diputats i una 脿mplia representaci贸 de la societat civil valenciana.

El director del MuVIM va deixar clar que aquesta exposici贸 茅s 鈥渦n de les fites de la legislatura鈥, una 鈥渃ita hist貌rica鈥 entorn d’una icona 鈥渃ercada i no oposat que ajuda a comprendre la hist貌ria d’un poble鈥. Rafa Company va agrair la col路laboraci贸 de l鈥檃rquebisbat i la Real Bas铆lica de La nostra Senyora dels Desemparats, i va avan莽ar que es programaran visites conjuntes a la mostra del MuVIM i el Museu Mariano (Muma) de l’Ajuntament de Val猫ncia per a completar aqueix recorregut per la hist貌ria del s铆mbol dels valencians.

Tampoc va voler perdre’s l’obertura de la mostra el rector de la Bas铆lica dels Desemparats, Jaime Sancho, qui va valorar 鈥渓’esfor莽 intel路lectual d’aquesta iniciativa鈥. Nouvingut de Roma, Sancho va destacar la import脿ncia dels santuaris i especialment el de Val猫ncia, amb 鈥渜uatre portes obertes cada dia per a la curiositat, la devoci贸 o la invocaci贸鈥. En opini贸 del rector de la Bas铆lica, la Mare dels Desemparats 鈥渘o 茅s una sola imatge sin贸 una realitat espiritual que es reflecteix en multitud d’imatges populars i art铆stiques鈥.

Lee m谩s: abc.es


Comparte con sus amigos!