Art amb nom de dona en l’exposici贸 itinerant de la Diputaci贸 de Val猫ncia

Donar visibilitat a les dones artistes valencianes, reivindicar el seu treball i la seua v脿lua, aix铆 com reflectir el suport que les pensions de la Diputaci贸 de Val猫ncia van suposar per a l’impuls de les seues carreres. Aquest 茅s el principal objectiu de la secci贸 鈥楧ones artistes en la Diputaci贸. Noves narratives entorn de l’art contemporani鈥, emmarcada dins de l’exposici贸 itinerant 鈥楳em貌ria de la Modernitat鈥, que actualment pot visitar-se a la Casa de Cultura d’Ontinyent.

La dona com a artista o com a font d’inspiraci贸 per a l’art. Ambdues opcions s贸n v脿lides per a confirmar el protagonisme que l’exposici贸 amb els tresors art铆stics de la Diputaci贸 concedeix a les dones. Segons explica Mireia Ferrer, professora de la Universitat i una de les comiss脿ries de 鈥Mem貌ria de la Modernitat鈥, 鈥溍﹕ necessari tra莽ar una genealogia de les artistes valencianes, mostrar i emfatitzar la seua pres猫ncia en aquests cert脿mens, ja que elles no han comptat amb el degut protagonisme en els grans relats que la historiografia ha realitzat sobre l’art valenci脿 del segle XX鈥.

Aquesta 茅s una de les potencialitats de l’exposici贸 amb un centenar d’obres del patrimoni art铆stic de la Diputaci贸, que en paraules dels experts, 鈥渁juda a reescriure la hist貌ria de l’art valenci脿鈥. I en aqueixa hist貌ria no poden faltar aquestes pensions de la corporaci贸, que van constituir una plataforma per a la promoci贸 i projecci贸 de les artistes valencianes recentment titulades.

Pensions art铆stiques

Cal destacar que les pensions de la Diputaci贸 tamb茅 van ajudar a desmuntar falsos mites sobre la v脿lua i el talent de les dones artistes, les obres de les quals havien sigut invisibilizadas i menysvalorades. I 茅s que, com explica la comiss脿ria de 鈥楧ones artistes en la Diputaci贸鈥, 鈥渆l sistema del tribunal i jurat, per a garantir la imparcialitat, va determinar utilitzar un sistema an貌nim de plica鈥. D’aquesta manera, 鈥渓a decisi贸 del jurat no estava determinada pel favoritisme o, en aquest cas, per la tradici贸 que exclo茂a a les dones sense distinci贸 com a precepte consuetudinari鈥.

En la d猫cada dels anys trenta i quaranta ja va haver-hi pres猫ncia femenina en aquests concursos, per貌 es va haver d’esperar fins als seixanta per a l’aparici贸 de la primera dona pensionada per la Diputaci贸, Aurora Valero. Va ser entre 1966 i 1968 quan es va produir l’aut猫ntica irrupci贸 de les dones, que van acaparar els premis de beques de la Diputaci贸 en les seues diferents seccions, on van destacar artistes expressionistes com a Fina Ingl茅s, Carmen Mateu o 脕ngeles Marco.

Tamb茅 mereixen especial atenci贸 les guanyadores de l’important Premi Alfons Roig: Carmen Calvo, Soledad Sevilla i 脕ngeles Marco, que van obtindre aquest reconeixement entre els huitanta i els noranta, 猫poca en la qual, per primera vegada en la hist貌ria de l’art valenci脿, algunes d’aquestes grans artistes que havien sigut pensionades per la Diputaci贸 van comen莽ar a exercir la doc猫ncia en la Facultat de Belles Arts.

Escala a Ontinyent

Des del passat 29 d’octubre, es pot gaudir a Ontinyent d’aquesta exposici贸 itinerant que ha tingut un excel路lent acolliment en el seu pas per Requena, Alzira i Gandia, on porta acumulades m茅s de 40.000 visites. La Casa de Cultura de la capital de la Vall d’Albaida albergar脿 aquesta mostra fins a febrer de 2019. En les tres primeres setmanes a Ontinyent, m茅s de 2.000 persones han descobert ja el ric patrimoni art铆stic de la Diputaci贸.

Una de les obres destacades de la selecci贸 que s’exhibeix a Ontinyent 茅s 鈥楯ove鈥 (1961), de la primera becada de la Diputaci贸, Aurora Valero, en la qual es pot observar la preocupaci贸 per all貌 hum脿 de l’artista amb certs tocs expressionistes. Aix铆 mateix, 鈥楳em貌ria de la Modernitat鈥 inclou altres importants obres creades per dones, com a 鈥極brers鈥 (1970), de Carmen Mateu, que aplica la t猫cnica mixta del collage; o 鈥楻ear window鈥 (2005), de Tania Blanco, en la qual l’artista juga amb la falsa il路lusi贸 d’arquitectures omnipresents que envolten l’espai.

Quant a les obres inspirades per dones, cal destacar 鈥楶escadores valencianes鈥, un dels treballs que millor defineix la traject貌ria de Joaqu铆n Sorolla i que s’ha convertit en la imatge de l’exposici贸 de la Diputaci贸 al seu pas per Ontinyent.

Lee m谩s: abc.es


Comparte con sus amigos!